Projecten
Ideeën en plannen zijn er voldoende. Op dit moment is het 'stikstofprobleem' actueel. Het is stikstofcrisis in Nederland. In vergelijking met andere landen stoot ons kleine kikkerlandje veel stikstof uit. Schiphol, de aanleg van nieuwe snelwegen, de bouw van woningen, de aanleg van sluizen en dijkverhogingen en de landbouw... Dat alles en nog veel meer ligt onder een groot vergrootglas. Zeker de bouwsector wacht met smart op oplossingen. ‘Act today for a better tomorrow’ is dan ook het motto van Planet4You.
Bamboe voor de bouw en de boeren
Planet4You heeft een oplossing voor de bouwsector bedacht: bamboe. Rondom elke bouwplaats wordt een soort van afzetting gecreëerd, units, zeg maar grote bloembakken met daarin bamboegras.
Bamboe komt van nature in alle werelddelen voor, uitgezonderd in Europa, maar groeit hier sinds zijn introductie al bijna 200 jaar. De soorten die bij ons groeien, zijn vorstbestendig. Waarom bamboegras? Bamboe heeft als bijzondere eigenschap dat het 200 keer meer CO2 kan opnemen ten opzichte van een gemiddelde boom. De plant heeft als voedingsstof veel stikstof nodig om te groeien en haalt dat uit de lucht. Door het plaatsen van de units op de bouwplaats, worden fijnstof, CO2 en stikstof opgenomen door de bamboe en omgezet in voeding en zuurstof. Op die manier wordt de natuur geholpen en kan de bouwplaats op een duurzame manier worden ingericht. Het klinkt simpel en het is simpel. Duurzaam zijn is gewoon je gezonde boerenverstand gebruiken.
En over boeren gesproken... Over halvering van de landbouw… Boeren kunnen zich in de nabije toekomst gaan bezighouden met de teelt van bamboe en hoeven dus niet uitgekocht te worden. Bamboe heeft, behalve het voordeel dat het als een soort ‘pacman’ stikstof eet, mogelijkheden als bron voor onder meer bio-energie. De bamboesnippers hebben dezelfde verbrandingswarmte als houtsnippers. Ze kunnen, net zoals andere houtsnippers, omgezet worden in bruikbare warmte en/of energie. Deze groene energie kan de duurdere fossiele brandstoffen vervangen. Daardoor realiseert men een reductie van de CO2-uitstoot. 1 ha bamboe produceert eenzelfde hoeveelheid energie als 5000 liter stookolie.
In België geeft de bamboesoort Phylostachys humilus de hoogste opbrengst met 15 ton droge stof per hectare per jaar. De bamboe groeit op stikstofhoudende mest van de boeren, waardoor reductie van de veestapel minder noodzakelijk is. Zo heeft elk nadeel z’n voordeel. De bamboehalmen, inclusief takken en bladeren, worden geoogst met een maïshakselaar met voorzetstuk.
Eenmaal geplant blijft de plant minstens 30 jaar productief. Bamboe wordt ook gebruikt in de houtverwerkende industrie (vezelplaten, spaanplaten, hoogwaardige composietmaterialen). Daarnaast vindt bamboe eveneens toepassingen in modern textiel, papier, gewapend beton, cement en in de meubelindustrie als duurzaam alternatief voor tropisch hardhout. Maar ook in andere ‘takken’ wordt bamboe gebruikt. In Ghana bijvoorbeeld worden fietsen van bamboe gemaakt. Voor de buizen van een bamboe fietsframe hoeft geen fabrieksschoorsteen te roken. De fietsen gaan jaren mee, minstens zo lang als een andere kwaliteitsfiets.
Kortom, volgens Planet4You is bamboe de oplossing voor het stikstofprobleem en biedt tal van voordelen.